Problem z GF 7300 GT

Wszystko, co mieści się tematycznie ze słowem "Hardware"

Problem z GF 7300 GT

UNREAD_POSTprzez JustMe » Pt, 11-01-2008 22:15

Witam! Ostatnio zmieniłem grafikę z Radka9250 na GF7300GTSuper, bo stara nie obsługiwała shaderów. Problem w tym, że nowa grafika, chociaż elegancko ciągnie gry, to działa niestabilnie - gram chwilę i zwiecha kompa. Proszę doradźcie, czy jest to jakiś defekt samej karty, czy ja coś pochrzaniłem, a może wystarczy coś doinstalować?
Mój sprzęt
ASUS P5VDC-TVM SI_AS
CELERON 3,2 Ghz
2 x 1024 DDR2 800 Mhz OCZ
GF 7300 GT Super 512 Mb / 128 bit ( Palit, AGP )
REALTEK AC93
XP Sp2, DX 9.0c ( 11.07 ), NetFramework 2.0, Najnowsze stery do grafiki i muzyki
Wydałem sporo na nowe gry i kiszka! Może Ktoś coś poradzić?
JustMe
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt, 11-01-2008 21:42

UNREAD_POSTprzez jurand » So, 12-01-2008 10:58

Po pierwsze - jaki masz zasilacz?
po drugie - zalecał bym po wymianie grafiki z ATI na GF przeinstalowanie systemu.
ASUS-K50iJ
//AMD_64-4000+@3,0GHz//ArcticFreezer64pro@800obr. 8)//GigabyteK8NF-9//ram=2GB//
Arctic 3x80mm@800obr//
Asus HD3850/512MB-GlaciatorFAN//SeagateST3160827AS_NCQ//LG-4163B//
Fortron400W//CreativeT5900//Samsung2243LNX(promocyny z MM 8) //LogitechWingmanFormulaGP
Avatar użytkownika
jurand
Moderator
Moderator
 
Posty: 803
Dołączył(a): Pn, 31-10-2005 16:58

UNREAD_POSTprzez JustMe » So, 12-01-2008 11:49

Zasilacz niestety Modecom Feel 300; no cóż, komputer kupowałem w Media jakiś rok temu - teraz żałuję.
System naturalnie przeinstalowałem po zmianie grafiki.
Czytałem na forach, że ta moja płyta gł. to straszny chłam, czy jest możliwe, że te zwiechy to też może być wina tego, że ona nie obsługuje ramek szybszych niż 600? Bo mam 2x1024 800?
Czy też to ten przeklęty zasilacz jest za słaby żeby to wszystko pociągnąć.
Mam jeszcze kilka groszy, to pobiegł bym zaraz do Kwarka i kupił jakiś inny niedrogi.
Acha, te zwiechy są tylko przy nowszych grach jak NWN2, Loki,Wiedźmin,Gothic3. Stare i filmy idą bez bólu.
Proszę o szybką radę, to jeszcze ew. zdążę do sklepu.
Z góry dzięki
JustMe
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt, 11-01-2008 21:42

UNREAD_POSTprzez jurand » So, 12-01-2008 12:57

Moje zdanie.
Zasilacz nie wyrabia :!:
ModeCom może być ale MC a nie FEEL
Moc przynajmniej 350W/400W MARKOWY :!:
Zależy ile możesz wydać.


PS. Doczytaj o "czarnej liście" zasilaczy, bo jak znam życie to kupisz coś z takowej :wink:
Pośpiech to zły doradca.
ASUS-K50iJ
//AMD_64-4000+@3,0GHz//ArcticFreezer64pro@800obr. 8)//GigabyteK8NF-9//ram=2GB//
Arctic 3x80mm@800obr//
Asus HD3850/512MB-GlaciatorFAN//SeagateST3160827AS_NCQ//LG-4163B//
Fortron400W//CreativeT5900//Samsung2243LNX(promocyny z MM 8) //LogitechWingmanFormulaGP
Avatar użytkownika
jurand
Moderator
Moderator
 
Posty: 803
Dołączył(a): Pn, 31-10-2005 16:58

UNREAD_POSTprzez JustMe » So, 12-01-2008 15:47

DZIĘKI PRZEWIELKIE
Kupiłem - niestety znów Feela (III Illumination) tylko to było do 200 zł - 400W i problem zniknął. Giery się nie wieszają.
Po niedzieli będę miał ciut więcej kasy, a sprzedawca dał mi czas na test zasilacza do wtorku, więc postaram się zmienić, tak jak radzisz, na MC.
Co do tej "czarnej listy", togdzie ją znajdę?
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
JustMe
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt, 11-01-2008 21:42

UNREAD_POSTprzez jurand » So, 12-01-2008 16:35

Jeżeli chcesz za taką kasę (lub mniejszą) to polecam Amacrox Warrior 400W np.
TEN Możesz też kupić mocniejszy 450W (przyszłościowo) ale do twojego 400 w zupełności wystarczy.
Jeżeli za mniej, co nie znaczy gorzej to Delta 350W i też będzie super.
A ten to zdecydowania oddaj "panu sklepowemu" :wink:
ASUS-K50iJ
//AMD_64-4000+@3,0GHz//ArcticFreezer64pro@800obr. 8)//GigabyteK8NF-9//ram=2GB//
Arctic 3x80mm@800obr//
Asus HD3850/512MB-GlaciatorFAN//SeagateST3160827AS_NCQ//LG-4163B//
Fortron400W//CreativeT5900//Samsung2243LNX(promocyny z MM 8) //LogitechWingmanFormulaGP
Avatar użytkownika
jurand
Moderator
Moderator
 
Posty: 803
Dołączył(a): Pn, 31-10-2005 16:58

UNREAD_POSTprzez JustMe » So, 12-01-2008 17:50

Dzięki jeszcze raz.
Odezwę się koło środy i powiem co się udało; Warrior kosztuje 400 zł- tyle to nie mam : :( Ale będę się trzymać tego, co napisałeś ).
NO, jeszcze raz _B_I_G_ dzięks!!!
To jest pierwsze forum ( jestem na 4-ech ), gdzie ludzie naprawdę sobie pomagają, a nie nabijają się z siebie wzajemnie.
Cieszę się, że TU trafiłem.
JustMe
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt, 11-01-2008 21:42

UNREAD_POSTprzez jurand » So, 12-01-2008 19:31

Nie żartuj z tymi cenami :lol:
AmacroX Warrior 400W na Allegro to cena ok 120-130zł +wysyłka, zaś 450W to jakieś 160(+wys)
Delta 350W na Allegro to chyba z 40 zł :!:
Jeżeli boisz się tam kupować lub nie jesteś zarejestrowany to polecam www.zenfist.pl
Będzie troszke drożej. Linkowany 400W kosztuje 145zł :wink:
Jak się przyglądniesz to znajdziesz wiele dobrych i nie drogich zasilaczy.
Możesz poszukać również jakiegoś Fortrona 350W (cena 50-90zł +wys)

W nowszych komputerach bardzo jest wykorzystywana linia 12V i na nią warto zwrócić uwagę. Często są to 2 linie. Dobrze by było żeby miały w twoim przypadku obciążenie nie mniej niż 300W.
Warto też pomyśleć o jakiejś przyszłej rozbudowie zestawu.
Nie wiem czy planujesz wymianę proca+ płyta gł, wtedy grafa i RAm też. Ewentualnie dodanie dysków itp. Warto już teraz to zaplanować i kupić zasilacz "z zapasem" Jeżeli planujesz taką modernizację, kupił bym TAKI

PS: Czasem się i nabijamy ..... jak się ktoś prosi :lol:
ASUS-K50iJ
//AMD_64-4000+@3,0GHz//ArcticFreezer64pro@800obr. 8)//GigabyteK8NF-9//ram=2GB//
Arctic 3x80mm@800obr//
Asus HD3850/512MB-GlaciatorFAN//SeagateST3160827AS_NCQ//LG-4163B//
Fortron400W//CreativeT5900//Samsung2243LNX(promocyny z MM 8) //LogitechWingmanFormulaGP
Avatar użytkownika
jurand
Moderator
Moderator
 
Posty: 803
Dołączył(a): Pn, 31-10-2005 16:58

UNREAD_POSTprzez Radek.x » So, 12-01-2008 22:20

Do tego sprzetu Delta 350 jak juz polecał kolega albo fortron 350 .
BDB marki zasilacze, moim zdaniem lepsze od Chiefteca,napewno lepsze do OC .
Zawsze składam komputery na deltach i fortronach super sprzet za normalna cene .
Avatar użytkownika
Radek.x
Moderator
Moderator
 
Posty: 1272
Dołączył(a): Wt, 14-06-2005 21:50
Lokalizacja: Gdańsk

UNREAD_POSTprzez JustMe » N, 13-01-2008 12:09

Tak w ogóle, to planuję całkowitą zmianę gdzieś za ok.2 miesiące, o ile nie stracę pracy - co jest obecnie sprawą dyskusyjną.
Chcę kupić core 2 qad, 4gb ramu, gf 8600 gt, i do tego jakąś rozsądną płytę główną i muzę.
Taki zestaw w Kwark'u ( mój ulubiony sklep komputerowy ) to ok. 2800.
Obecny sprzęt tradycyjnie odziedziczy córcia. Na jej simsy wystarczy.
Na Allegro mam konto, ale jak wiecie, trzeba poczekać, a ja chcę pograć teraz. Qrde, gdybym wiedział, że to tak wyjdzie, to nowego kompa kupił bym już, zamiast gier, windy i office'a - wydałem na wszystko ostatnio ok 1500, ato mogło poczekać.
W każdym razie dzięki za pomoc. Jesteście super-ludzie.
A _TO_ forum będę polecał wszystkim znajomym
JustMe
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt, 11-01-2008 21:42

UNREAD_POSTprzez Radek.x » N, 13-01-2008 23:04

do 3d i fullhd lepiej 2core duo i HD 3850 .
8600GT-GTS to juz stary gniot i mało wydajny i w dodatku zaoszczedzisz troszke na procku wiec mozesz lepsza karte kupic.
JA polecam moj sprzet z podpisu ,cena ok i bardzo bardzo wydajny oczywiscie po podkreceniu co jest łatwe jak 2+2 na Abicie o core 2duo.
NA proceki 4 rdzeniowe ja bym poczekał na 45nm od Intela maja byc w granicy 500-550zł i bardzo podatne na podkrecanie :)
Avatar użytkownika
Radek.x
Moderator
Moderator
 
Posty: 1272
Dołączył(a): Wt, 14-06-2005 21:50
Lokalizacja: Gdańsk


Powrót do Sprzęt

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron